7/28/2013

Ciastolina - własne wykonamie


Domowa ciastolina !!!
Przepis nam służy już od długiego czasu

2 szklanki mąki
1 szklanka soli
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka  kwasku cytrynowego
barwnik spożywczy 


Składniki podgrzewamy na małym ogniu ,aż uzyskamy plastyczną masę. 
Ciastolina jest bardziej elastyczna i miększa.
 Zastosowania ma jak ciastolina kupna z tym, 
że tak  nie śmierdzi jak .
Dla wzmocnienia walorów zapachowych można dodać kilka kropli olejku do pieczenia.
 Podobno masa nie wychodzi bez dodania kwasku ( lub soku z cytryny).
 Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku ( nawet rok) 

2 komentarze:

  1. rewelacja ! super wychodzi , lepsza od sklepowej , a o ile tansza :) BOMBA!!! POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń