1/11/2015

Hodowla kryształów :)

Dzisiejszy post z cyklu domowe doświadczenia . Mowa będzie o cukrze i kryształach cukru.


Co będzie potrzebne ?

-cukier
-woda
-pałeczki bambusowe
-słoiczek lub szklanka, ew. barwniki spożywcze, klamerki do bielizny


Jak zrobić ?

1. Moczymy patyczek w wodzie i obtaczamy cukrem , pozostawiamy do wyschnięcia.
2. Do garnka wlewamy 1 szkl wody gotujemy 
3. Jak woda wrze wsypujemy 1 szkl cukru , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
4. Mieszając dodajemy drugą szkl cukru ( stosunek 2;1)ciągle mieszając 
[Ppewnym czasie zauważymy, że cukier nie będzie chciał się już więcej rozpuszczać (cukru można rozpuścić w wodzie dość dużo, bo w 100 ml aż około 200-300 g). Oznacza to, że otrzymaliśmy roztwór nasycony. Jego konsystencja powinna być bardzo gęsta (jak syrop cukrowy). Mieszaj roztwór do czasu, aż zacznie się on gotować.]
5. Po 10 min gdy lekko przestygnie zalej w szklance patyczki

Uwaga!Upewnij się , że patyczek obtoczony cukrem nie dotyka dna , ani boków szklanki.

6. Szklankę ustawiamy w ciepłym miejscu , z naturalnym światłem na kilka dni.
7. Po tygodniu będą gotowe kryształki.


Po dodaniu barwników wyglądają tak :

zdj. ze strony http://www.sheknows.com/
U nas były tylko białe , ale zachwyt Maksa BEZCENNY :)



***
A to będzie nasz następny etap :)
[ TU ]



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz